vrijdag 22 maart 2013

Verdiepen in # Goudanet en Biebmaps

Goudanet was voor mij  vóór ik ging werken bij de bibliotheek volslagen onbekend. Een aantal jaren geleden vertelde mijn schoonvader enthousiast dat hij en zijn vriend geïnterviewd waren door ene Pim Bolsterlee van de bibliotheek voor iets dat Goudanet heette. Dat vond ik natuurlijk interessant en toen ben ik de site eens gaan bekijken. Ik werd overweldigd door de hoeveelheid tekst en het genoemde interview heb ik niet kunnen vinden. In de bieb werden op een bepaald moment alle boeken over Gouda netjes bij elkaar geplaatst met foldertjes erbij over Goudanet. Dus nogmaals de site bekeken en weer liep ik aan tegen een overvloed aan tekst en het interview met mijn schoonvader kon ik nog steeds niet vinden. Dankzij een uitgebreide toelichting door Ellie en Pim tijdens een medewerkersbijeenkomst en nu als verdiepding heb ik de moed opgevat om weer eens een blik te werpen op Goudanet. Nog steeds veel tekst, maar wel veel aantrekkelijker weergegeven. Er zijn nu ook meer afgebakende onderwerpen dat het zoeken zeker ten goede komt. De site is dus zeker verbeterd, met een betere zoekfunctie, dossiers, een agenda en natuurlijk een twitteraccount.
Alhoewel ik het grootste deel van mijn leven in Gouda heb gewoond voel ik me niet echt verbonden met de stad. Toch vind ik een site als Goudanet wel van groot belang. De site verzamelt, bundelt en bewaart de geschiedenis van de stad. De site van de Goudse Canon is wat officiëler en ziet er ook aantrekkelijk uit, maar (zoals ook al geconstateerd door enkele collega's) met de zoekfunctie kom je nergens. Gelukkig kun je je met het klikken op de vensters ook flinke tijd bezig houden. De beide sites zijn op een mooie en zeer functionele manier met elkaar verbonden. Ze vullen elkaar aan met informatie en al lezende schakel je moeiteloos van de ene naar de andere site.







Biebmaps daarentegen is meer een soort groot prikbord. De informatie die je daar vindt is meer visueel van aard en ook compacter. Het doet me een beetje denken aan Pinterest: zoeken, bekijken en ervan genieten. Ik kom zelf uit Stolwijk en dus ben ik een poosje rond gaan kijken op Biebmaps. Veel foto's zijn toegevoegd van het Stolwijk in vroegere tijden. Het is vreselijk interessant om te zien hoe pleinen en straten zo zijn veranderd terwijl daar soms nog de gebouwen op staan die er nu nog steeds zijn. Zelfs de boerderij vond ik terug waar mijn schoonzus is opgegroeid, vereeuwigd om zijn authentieke rieten dakbedekking. Wel vind ik Gouda op Biebmaps nog een beetje leeg, er kan nog veel meer bij. Ik heb nog geen bijdrage geplaatst, daar wil ik nog even over nadenken. Wel heb ik die van Maggy gevonden, vreemd dat die plek er nog niet op stond. De oude begraafplaats is zonder enige twijfel één van de mooiere plekjes van heel Gouda.