maandag 10 december 2012

Verdiepen in # Screencasting


Ik ben deze keer aan de late kant met mijn verslag want afgelopen week heb ik me zwaar moeten verdiepen in Sinterklaaskado's, surprises, gedichten.. Heel leuk allemaal, maar ik ben toch ook weer opgelucht dat het allemaal weer voorbij is. Dus wel een verdiepding, maar niet de juiste in dit geval ;-)

Dit vond ik een leuk verdiepding. De mogelijkheden zijn ook goed voorstelbaar voor een bibliotheek. Wanneer ik bedenk hoe vaak ik nu al heb uitgelegd aan klanten hoe je kunt zoeken in de catalogus, inloggen, reserveren... Soms zou een ingesproken bandrecordertje handig zijn. En dat is eigenlijk precies wat screencasting doet. Ik zie dat wel zitten, diverse instructiefilmpjes op de website waarin veel voorkomende handelingen worden getoond. Heel handig voor klanten die veelvuldig gebruik maken van de website thuis, nutteloos voor de klanten die dat niet doen. En dat zijn dan juist die klanten voor wie zo'n screencast heel handig zou zijn.

Maar afgezien daarvan vind ik instructiefilmpjes op de site ook heel gebruiks- en klantvriendelijk. Korte filmpjes waarin wordt uitgelegd hoe je bijvoorbeeld kunt inloggen, reserveren of een betaling doen.

Ik heb 2 filmpjes gemaakt. De eerste is over hoe je een boek kunt aanvragen bij een andere bibliotheek. Ook een vraag die in de uitlening vaak wordt gesteld. We hebben hier wel een formuliertje voor, maar een screencast is visueel en daardoor duidelijker.





Het tweede filmpje laat zien hoe je de gemaakte screencast op je blog kunt zetten. Dat weet iedereen nu wel, maar ik wilde het toch doen dus dacht ik, waarom niet meteen nog wat meer oefenen?



















Het duurde wel even voordat alles aan de praat was. Eerst Java, ik had niet de juiste versie. Daarna het geluid, het duurde even voordat ik de audio in orde had voor bij de filmpjes. En nog ben ik niet echt tevreden met de kwaliteit van het geluid. Veel te veel ruis en je hoort werkelijk elke auto die buiten voorbij zoeft.

Ik vond screencasts altijd al superhandig wanneer ik bijvoorbeeld niet goed wist hoe ik een bepaalde steek moest maken bij het maken van mijn frutsels. Ik vond het dus erg leuk om me hier nu in te verdiepen en zelf eens de maker te zijn in plaats van gebruiker.