woensdag 7 november 2012

Verdiepen in # Google+

Google+ was natuurlijk niet onbekend. Door al het gegoogel in de loop der jaren ontkom je niet aan de aanmoedigingen om vooral toch je Google+ account te activeren. Dit had ik (blijkbaar) al eens een keer gedaan, maar verder weer vergeten. Ik weet nog dat ik er destijds niet helemaal uitkwam: de Google+ pagina vond ik zo druk en onoverzichtelijk en ik had niet echt zin om me er verder in te verdiepen. Maar ja, nu wel.. Dus vol goede moed een nieuwe pagina aangemaakt, avatar en fotootjes er op en vervolgens liep de pagina vol met allerlei berichten, foto's en video's van mensen die ik helemaal niet kende. Opeens weet ik weer waarom ik destijds Google+ zo onoverzichtelijk vond! Gelukkig kon daar snel een eind aan gemaakt worden door eens kritisch de privacy instellingen door te lopen.

Kringen aanmaken ging gemakkelijk en snel. Heel handig ook, met het oog op hoe je je gegevens wilt delen. Wat berichtjes erop gezet, een You Tube filmpje lukte zelfs ook nog. Vervolgens op zoek gegaan naar pagina's om te "liken". Het duurde even (helaas) voordat ik doorhad dat je niet zozeer een algemene pagina kunt liken, maar dat je eerst verder moet gaan naar artikelen e.d. Daarna ging het beter, dus heb ik gelijk maar een paar artikelen een +1 gegeven. Tot nu toe.. Facebook is toch wel gebruiksvriendelijker.
Toch moet ik wel toegeven dat ik Google+ nu veel rustiger en overzichtelijker vindt geworden doordat ik me er in heb verdiept. Ik snapte eerst echt niet waar al die rare berichten vandaan kwamen, nu heb ik meer het gevoel dat ik zelf de controle heb over mijn google+ pagina in plaats van andersom.



Handig aan Google+ vind ik de snelle koppeling naar andere Google diensten. Lastiger vind ik om uit te zoeken hoe al deze diensten nu precies ingrijpen in elkaar en hoe je daar het beste kunt uithalen. Irritant vind ik dat elke verandering die je bijvoorbeeld aanbrengt in een blogbericht als post op je Google pagina komt te staan. Vaak breng ik, nadat ik een bericht heb gepubliceerd, nog een aantal keer een verandering aan. Daarna kan ik dan op mijn Google+ pagina 4x het aangepaste bericht verwijderen.

Dan de Hang Out sessie, voor mij echt nieuw. Ik heb zelfs nog nooit geskypet. Gelukkig werkte mijn laptop helemaal mee. Ik heb in het begin meegekeken, later ook nog even meegedaan. Het lijkt allemaal zo gemakkelijk, maar toch moet je aan een hoop dingen tegelijk denken wanneer je mee doet (ben ik te verstaan?, kunnen ze me zien?!). Al met al een hele leuke ervaring.

Zou het nuttig kunnen zijn voor de bibliotheek om een Google+ pagina te hebben terwijl er al een Facebookpagina is? Is Google+ beter, handiger, efficiƫnter dan Facebook? En het belangrijkste denk ik: is het bereik groter? Ik denk dat dit vragen zijn waar we ons eerst in moeten verdiepen voordat we eraan beginnen.